Titel: Dödben i åkern.

Meddelare: Hustru Anna Granlöf  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Boviken

Det är omkring 50 år sedan. Då bodde sörom sjön vid Bruke en arrendator på ett brukstorp. Han hette Olof Persson. Han hade en åkerteg, som var egendomlig. Den växte så bra. ända tills säden skulle till att skjuta ax, men sen stannade den av. Flera år å rad måste han slå den till grönfoder. Då var det i Lövsta en torpare, som hette Gustav Valter. Han kunde nog lite mere än andra. Ol Persson hade honom hem till sig, att han skulle försöka ta reda varpå olägenheten med åkern berodde. "Tag med dig en spade, ska vi se efter," sa Valter och så gick de bort till åkern. Då de kom mitt på ena sidan av åkern, drog Valter till ett långt stycke in i åkern och sa: "Gräv här!" Ola grov och fann ett människoben. Så gick det på tre sidor av åkern. "Ja, nu har du inte mera, som är till hinder för dig. Tag de här benen och bär dem dit de ska vara, så ska du få se att det blir bra," sa Valter. Ola gjorde så, och sen var det inte farligt för, att inte den tegen gick lika bra som de andra.